četrtek, 24. december 2015

Kako izbrati davčno blagajno?

V Sloveniji je malo podjetij, ki se profesionalno ukvarjajo izključno z razvojem POS blagajn oziroma programske opreme za izdajanje računov in vodenjem poslovanja. Realno govorimo o par podjetjih, ki dokazano skozi čas in prakso stojijo za kvaliteto proizvodov in podporo uporabnikom.
Danes lahko na tržišču najdete preko 100 programov davčnih blagajni, ki so se pojavili kar čez noč. Le malo je zares teh, ki vedo tudi kako se bo program pokazal v praksi. Predpostavke so eno, praktični pokazatelji in dejstva pa pridejo s prakso.

Ali ste bogati, da bi kupili poceni?

Sprejet je bil Zakon o davčnem potrjevanju računov in davčno blagajno bo potrebno imeti, vendar po kakšni ceni? Ta industrija se vsekakor razvija, za uporabnike pa so zopet tu stroški. Predstavljajte si, da kupujete avto in izbirate med zaupanja vrednimi znamkami (Volvo, Mercedes, Toyota) in malo manj znanimi in preverjenimi avtomobilskimi znamkami (Ssangyong, Dacia). Seveda morate biti poleg kvalitete pozorni tudi na ceno.
Bi peljali s tem avtom, ki ni prešel crash testa, ali ima samo eno zvezdico na varnostni lestvici svojo družino na daljšo pot? Pozorni morate biti tudi na pooblaščene servise in na dosegljivost rezervnih delov. Včasih lahko poceni in nepreverjeno stvar kar drago plačamo. Poceni davčne blagajne niso izjema.
Taki so primeri kar nekaj novih programskih rešitev davčnih blagajn, ki se ponujajo na tržišču. Veliko jih ponuja davčne blagajne po nizkih cenah, ki jih niso testirali več kot 15 dni, ki nimajo izkušenj s terena in tudi podpora nima izkušenj, ki bodo še kako potrebne.
Od programov, ki so nastali samo zaradi uveljavitve Zakona o davčnem potrjevanju računov, večina ni prilagojena na aktivne spremembe zakona, natančno vodenja skladišča, obračun kompleksnih davčnih stopenj in vodenje drugih knjigovodskih dokumentov.
Avtorji davčnih blagajni ne odgovarjajo za napake pri delovanju. Po našem mnenju je Slovenija napravila veliko napako s tem, da se davčne blagajne ne certificirajo. Podjetja ne odgovarjajo v primeru, da vam davčna blagajna ne bo delovala. Za razliko od Slovenije, je na Hrvaškem, BiH, Srbiji vsaka davčna blagajna morala dobiti certifikat s strani Ministrstva za finance. Vsako podjetje, ki je ponujalo davčne blagajne pa je moralo predložiti bančno garancijo za vračilo denarja nezadovoljnim kupcem. Certifikat in garancija za vračilo denarja nezadovoljnim kupcem so ravnovesje za korektno tekmo med kupcem in prodajalcem na tržišču. V Sloveniji bomo kot kaže bolj prepuščeni intuiciji…

Kako izbrati davčno blagajno?

Razlike med blagajnami:
  • cena
  • način plačila (enkratno ali mesečno; po napravi ali po zavezancu za davčno blagajno)
  • dostopnost podpore za uporabnike
  • programske nadgradnje (v primeru sprememb pri FURS)
  • pristop preko internet preglednika, preko mobilne ali namizne aplikacije (pristop preko internet
  • preglednika je lahko prednost zaradi rednega varnostnega kopiranja podatkov na računalniku ponudnika programske storitve)
  • izgled in praktičnost
  • razpoložljive opcije
Poleg intuicije in navedenih osnovnih odlik vsake blagajne, naj vam naštejemo še par predlogov, da ne boste naredili napake pri izbiri davčne blagajne.
  1. Preverite ali ima prodajalec poslovalnico ali partnerja v vaši bližini. Bližje kot je, manj je možnosti za prevare. V primeru težav pa jih lahko obiščete in zahtevate usluge, za katere ste plačali.
  2. Dodatne možnosti: davčne blagajne, ki poleg povezave s FURS zaradi konkurenčnosti nudijo tudi dodatne možnosti za vodenje vašega poslovanja so bolj zanesljive.
  3. Brezplačno testirajte davčno blagajno. To je najboljši test. Podobno kot čevelj, ki ga morate pred nakupom preizkusiti. Nakup davčne blagajne pa je dolgoročna naložba in kot tako jo je treba tudi vzeti.
The post Kako izbrati davčno blagajno? appeared first on POS Sector.

Ni komentarjev:

Objavite komentar