petek, 18. december 2015

Davčne blagajne preizkuša premalo zavezancev

Finančna uprava bo drugo leto kupce z igro spodbujala, naj vedno zahtevajo račun, zdaj pa je pomembno, da izdajatelji preizkusijo sistem.

Ljubljana – Po 2. januarju se začne igra Vklopi razum, zahtevaj račun, zdaj pa  Fursu povzroča skrbi majhno število poskusnih uporabnikov ssitema davčnih blagajn.

Slovenski potrošniki se bodo po novem letu igrali z računi, je na novinarski konferenci finančne uprave napovedal namestnik generalne direktorice Peter Grum. Po njegovih besedah davčne blagajne zdaj preizkuša premalo izdajateljev računov. Svetuje jim, naj pohitijo.

 

»Z igro Vklopi razum, zahtevaj račun želimo spodbuditi potrošnike, da bodo zahtevali, vzeli in preverili račun,« je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar Erman.

Igra v štirih dejanjih

»Sodelovali bodo lahko vsi potrošniki ne glede na starost. Izpeljali bomo štiri kroge žrebanja na Loteriji Slovenije. V nagradni igri bodo kupci sodelovali tako, da bodo zbirali račune in jih pošiljali na finančno upravo,« je povedal Peter Grum. Igra bo potekala v štirih zaporednih krogih: prvi se bo začel 2. januarja, drugi 1. aprila, tretji 1. julija in četrti 1. oktobra 2016. Po vsakem trimesečnem obdobju bo žrebanje, prvo sredi aprila 2016, zadnje januarja 2017.

Sklad za nagrade bo za vse štiri kroge znašal 124.000 evrov, torej 31.000 evrov na vsakega – to bo seveda prispevek državnega proračuna. Potrošniki se bodo vsakič potegovali za tri nagrade, vredne 15.000 evrov, 10.000 evrov in 5000 evrov, uporabniki pametnih telefonov in obiskovalci odprtega dela sistema eDavki pa še za dodatno, vredno 1000 evrov. Pri takšnih nagradnih igrah prireditelj ob izplačilu četrtino nakaže za akontacijo dohodnine, nagrada šteje v letno davčno osnovo.

Zbiranje računov

V igri bo mogoče sodelovati s papirnimi računi po pošti, s kodo z računa prek pametnih mobilnih telefonov in prek sistema eDavki. »Tako smo se odločili, ker želimo spodbujati predvsem pošiljanje računov prek aplikacije na pametnih telefonih, ki bo zelo preprosta, ter prek vstopne točke na strani eDavki,« je povedal Peter Grum. Tako želijo zmanjšati količino papirnih računov, saj bodo imeli z njimi precej dodatnega dela: »Zavedamo pa se, da bomo najbrž večino računov dobili ravno po pošti.« Kupec bo v igri sodeloval tako, da bo po 2. januarju zbiral račune različnih izdajateljev. »Po deset računov bo štelo za en paket, ta pa bo veljal kot srečka, s katero bo sodeloval v žrebanju. Vsak potrošnik bo lahko sodeloval z neomejenim številom paketov,« je povedal Grum.

Premalo izdajateljev preizkuša sistem

Davčne blagajne oziroma potrjevanje računov prek informacijskega sistema finančne uprave bo obvezno od 2. januarja 2016, od 1. decembra sistem deluje poskusno, tako da ga lahko preverjajo izdajatelji in finančna uprava, kjer predvidevajo, da bo davčne blagajne uporabljalo okoli 70.000 zavezancev, ki bodo na dan potrdili od tri do pet milijonov računov.

Zdaj v sistemu sodeluje okoli 4700 izdajateljev, na dan potrdijo povprečno 658.592 računov, obe številki sta nižji, kot so pričakovali na finančni upravi, je povedal Grum: »Število se v zadnjih dneh hitro povečuje, a še ni na ravni, ki smo jo želeli, zato ponovno pozivamo zavezance, naj se v sistem davčnih blagajn vključijo čim prej.« Po njegovih besedah so razvijalci programov za davčne blagajne v teh dneh zelo obremenjeni, še huje bo proti koncu decembra, zato naj izdajatelji računov ne odlašajo, če potrebujejo njihovo pomoč. Tudi svoje elektronske narpave bodo lahko preverili šele, ko se bodo vključili v sistem davčnih blagajn.

Brez popuščanja pri rokih

Po besedah državne sekretarke Mateje Vraničar Erman na ministrstvu še vedno rešujejo različne težave zavezancev, ki so »s svojimi izvedbenimi težavami šele v zadnjem trenutku prišli k nam«. Nekatere zaplete bodo urejali tudi po 1. januarju, je še povedala, a odloga pri davčnih blagajnah zato ne bo – obvezne bodo od 2. januarja.

Vir: http://www.delo.si/

The post Davčne blagajne preizkuša premalo zavezancev appeared first on POS Sector.

Ni komentarjev:

Objavite komentar